2021 yılının Eylül ayında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan duyuruya göre döviz alım satım işlemlerinde yeni bir dönem başlıyor. Daha önce kâğıt üzerinde hazırlanan döviz alım satım belgesi 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elektronik ortamda gerçekleştirileceği belirtiliyor. Yapılan açıklamaya göre e-Döviz geçiş zorunluluğu, pek çok firmayı kapsıyor. Peki, e-Döviz zorunluluğu nedir? ve e-Döviz tebliği neleri kapsar? Detaylar için aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz.
e-Döviz alım satım belgesi, daha önce fiziki ortamlarda hazırlanan izin belgelerinin internet ortamında hazırlanması anlamına geliyor. e-Döviz alım satım belgeleri, elde hazırlanan evraklarla aynı niteliği taşıyor. Bu sebeple de döviz alım satımında yetkili olan tüm firmaların e-Döviz alım satım belgesi için başvuruda bulunması gerekiyor.
"e-Dövize kimler geçecek?" Yapılan ilk açıklamaya göre e-Döviz alım satım belgesi, döviz alım satım yetkisine sahip olan tüm firmalar için zorunlu. Döviz alım satımına başlamak ve sisteme katılmak isteyen firmalar da e-Döviz alım satım belgesi sistemine dahil olabiliyor. Elektronik ortama geçmek isteyen firmaların ise aşağıdaki koşulları yerine getirmeleri gerekiyor.
e-Döviz alım satım belgesi sistemine geçmek isteyen firmaların dijital altyapılarını tamamlamaları, e-fatura uygulamasına dahil olmaları e-Döviz alım satım belgesi başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri bekleniyor.
e-Döviz geçiş tarihi de en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Döviz alım ve satış işini yapan yetkili kurumlar, 213 sayılı VUK (Vergi Usul Kanunu)'nun ilgili maddeleri ve 509. sıra nolu VUK Genel Tebliği'nin GİB'e vermiş olduğu yetkiye istinaden, 1 Ocak 2022 tarihten itibaren düzenleyecekleri döviz alım-satım belgelerini, "e-Döviz Alım Belgesi" ve "e-Döviz Satım Belgesi" şeklinde düzenlemek zorundadır. Yeni yıldan itibaren, e-döviz alım- satım belgesi düzenlemeyen veya almayan mükelleflere ise, Kanun'da öngörülen cezai hükümlerin uygulanacaktır.
e-Döviz alım-satım belgesi uygulamasına geçmek için ilk olarak şirketinizin dijital altyapısını tamamlamanız ve e-Fatura da dahil olmak üzere pek çok finansal işlemi dijital platformunuz üzerinden gerçekleştirebilmeniz isteniyor. Sonrasında e-Döviz GİB sistemine girmeniz ve e-Döviz alım satım belgesi başvuru işlemlerini başlatmanız gerekiyor.
e-Döviz alım satım belgesi, tamamen dijital platformlarda düzenleniyor ve GİB'in dijital sistemine dahil ediliyor. Kağıtta düzenlenen evraklarla bire bir aynı geçerliliğe sahip olan alım satım belgesi, firmaların döviz alma ve satma yetkisi alabilmesi için kesinlikle edinilmesi gereken izinler arasında ilk sırada bulunuyor.