Son yıllarda sıkça duyduğumuz cümleler:
Bu ve buna benzer cümlelerin başında ortasında veya sonunda yer alan girişimcilik kavramı üzerine biraz düşünelim istiyorum :)
Kısaca kâr amacıyla riski ve tüm sorumluluğu üzerine alan, taşın altına elini koyarak ticari bir işletme kuran kişilere girişimci diyoruz. Kendi işini kurmak için yola çıkan herkes başlangıçta riskin varlığını bilir, avantaj ve dezavantajları masaya yatırır ve sonunda işini kurarak hayallerinin peşinden gider. Peki gerçekte herkes sürdürülebilir bir başarı ivmesi yakalar mı? Burada bir kaç konuda dikkatinizi çekecek ve hızla yarıştığımız bu çağda nereden başlamalıyız buna değineceğim.
Öncelikle girişimcilik ile ilgili akademik bir giriş için aşağıdaki linki okumanızı tavsiye ederim:
https://www.ticari1.com/girisimci-mutesebbis
Girişimcilik konusunda birçok platformda konuşma ve teşvik içerikli sunuma katıldım ve insanlara iş kurmaları yönünde yapılan telkinlerde eksiklikler olduğunu fark ettim. Bunların başında da sadece işe başlanması ile ilgili teşviklerin sıklıkla paylaşılmasıydı yeter ki bir işyeri açılsındı. Bana kalırsa işi başlatmak değildi zor olan, sürdürülebilir bir başarıyı sağlamaktı. Gelir gider dengesini, üretim satış ivmesini, çalışan memnuniyetini ve gelişen rekabetçi koşullarda nasıl davranılması gerektiğini bilememekti... Peki bu konularda sıkışıp kalan girişimci hangi yollara başvurur sorunlarının çözümü konusunda nasıl bir yol izler ? Asıl üzerinde durulması gereken bu konularda destek nasıl olmalı her firmanın uzman danışmanlarla çalışma olanağı yok sivil toplum kuruluşları Ticaret ve Esnaf Odaları bu konularda eğitimler verseler de bütünlük sağlayan ve birebir firmaya hitap eden bir formatta olmuyor dolayısıyla burada Girişimcinin kendi farkındalığı devreye giriyor
Tekrar başa dönersek bir iş kurmadan önce beni neler beklediğini tam olarak bilebilseydim nasıl bir yol izlerdim? Her şeye rağmen yine de yapardım ve daha iyisini de yaparım diyorsanız siz bir girişimcisiniz.
Üretim faktörleri 5 unsurdan oluşur Emek+ Sermaye+ Girişimci+ Doğal kaynak+ Teknoloji. Ben bu noktada girişimci faktörünü açmak istiyorum.
Evet girişimcinin varlığı olmalı elbette, ancak girişimcinin sahip olması gereken sermaye nedir?: Psikolojik Sermaye
Şimdi biraz bunların üzerine düşünerek, kendinizde bu özelliklerin olup olmadığına bir göz gezdirin. Çünkü işletmenizi iyi günde kötü günde hastalıkta sağlıkta ileriye götürecek olan sürekliliği ve karlılığı sağlama konusunda karar verici olan sizsiniz. Kolaylıklar